Dan de rest van de organisatie
Als je nieuw bent bij een organisatie en merkt dat je sneller werkt dan je collega’s, kan dit zowel een zegen als een uitdaging zijn. Je wilt je productiviteit behouden (als inhuurkracht is dat zelfs je selling point, door kennis en kunde vaak sneller kunnen analyseren) en impact maken, maar tegelijkertijd is het cruciaal om goed te integreren in de cultuur en het team. De vraag die je dan tegenkomt, is: hoe breng je de organisatie op jouw tempo of pas je je eigen snelheid aan zonder de harmonie te verstoren waardoor je wel energie blijft krijgen zonder het door vertragen te verliezen?
Hier zijn enkele strategieën om deze balans te vinden en effectief om te gaan met deze situatie.
1. Begrijp de Dynamiek van de Organisatie
Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om eerst de dynamiek van de organisatie te begrijpen. Waarom gaat het tempo trager? Zijn er culturele, technologische of structurele redenen? Soms is een organisatie bewust langzamer omdat ze nauwkeurigheid en risicomanagement hoger waarderen dan snelheid.
Neem de tijd om deze achterliggende redenen te begrijpen door met collega’s, leidinggevenden en stakeholders te praten. Dit geeft niet alleen context voor het tempo, maar zorgt er ook voor dat je een actieplan kunt maken dat de echte knelpunten aanpakt.
2. Creëer Bewustzijn van Je Snellere Tempo
Als je opmerkt dat je sneller werkt, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken, maar op een tactvolle manier. Je wilt niet overkomen als iemand die anderen wil opjagen of neerhalen. Stel het voor als een kans voor verbetering.
Formuleer je observaties als volgt: “Ik heb gemerkt dat mijn werktempo wat verschilt van het gebruikelijke tempo. Misschien kunnen we kijken of er manieren zijn om bepaalde processen te optimaliseren en de workflow efficiënter te maken.” Hiermee geef je aan dat je oplossingen zoekt in plaats van alleen de verschillen te benadrukken.
3. Breng Voorstellen in voor Verbeteringen
Als je merkt dat het werktempo vooral te maken heeft met inefficiënte processen of verouderde technologie, kan het nuttig zijn om voorstellen te doen voor verbetering. Zorg ervoor dat je deze suggesties baseert op feiten en data, en niet alleen op je persoonlijke ervaring.
Begin met een testfase voor een nieuw proces of tool die de snelheid van bepaalde taken kan verhogen. Hiermee bewijs je niet alleen dat je ideeën waardevol zijn, maar dat ze ook praktisch uitvoerbaar zijn zonder grote verstoringen.
4. Zet In op Kleine Overwinningen
Een verandering in tempo vereist vaak aanpassingen in gedrag en mindset, en dat kost tijd. Begin daarom met kleine, haalbare verbeteringen die snel resultaat laten zien. Dit helpt om de rest van de organisatie mee te krijgen, zonder hen te overweldigen.
Bepaal bijvoorbeeld eerst een proces dat relatief eenvoudig te versnellen is, en laat het team de voordelen zien. Deze “kleine overwinningen” kunnen fungeren als een katalysator voor verdere veranderingen.
5. Toon Geduld en Begrip
Je eigen snelle werktempo aanpassen aan de organisatie kan frustrerend zijn, vooral als je het gevoel hebt dat dingen onnodig lang duren. Het is echter belangrijk om geduld te tonen. Elke organisatie heeft zijn eigen ritme, en verandering, vooral in tempo, gebeurt meestal geleidelijk.
Door begrip te tonen voor de huidige cultuur en processen, bouw je vertrouwen op. Dit maakt het makkelijker om je ideeën door te voeren op de lange termijn.
6. Vind Een Gezonde Snelheid
Hoewel het verleidelijk kan zijn om het tempo van de organisatie te willen versnellen, moet je ook overwegen of je eigen snelheid altijd de meest productieve of duurzame optie is. Soms kan het vertragen van je werktempo je helpen om dieper in te gaan op details, relaties met collega’s op te bouwen, of strategischer te denken.
Probeer te identificeren waar je tempo inderdaad een meerwaarde biedt, en waar het wellicht nuttig is om je aan te passen aan het tempo van de organisatie. Dit kan je helpen om zowel je snelheid te behouden als goed samen te werken met de rest van het team.
7. Maak Gebruik van Overtuigingskracht en Leiderschap
Als je de organisatie echt wilt overtuigen om haar tempo te verhogen, moet je niet alleen feiten presenteren, maar ook leiderschap tonen. Dit betekent dat je je ideeën niet alleen naar voren brengt, maar ook actief betrokken blijft bij de implementatie ervan. Leid het proces en laat zien dat een hogere snelheid niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit of teamwork.
Communiceer ook duidelijk de voordelen die sneller werken opleveren, niet alleen voor de organisatie, maar ook voor individuele teamleden. Dit kan helpen om hen te motiveren en je tempo over te nemen.
Conclusie
Het is een delicaat evenwicht om binnen een organisatie te komen en te merken dat je sneller werkt dan de rest. Enerzijds wil je je efficiëntie behouden, maar anderzijds is het cruciaal om harmonie te behouden en anderen mee te nemen in je tempo. Door een combinatie van begrip, geduld en effectieve communicatie kun je zowel de organisatie helpen versnellen als je eigen werksnelheid aanpassen wanneer dat nodig is. Uiteindelijk draait het allemaal om wederzijds respect en samenwerking om samen vooruitgang te boeken.
Boeken aanraders
- “The First 90 Days” – Michael D. Watkins
Dit boek biedt een praktisch stappenplan om snel en effectief te integreren in een nieuwe organisatie, inclusief hoe je een werktempo kunt afstemmen op de dynamiek van het team. - “Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us” – Daniel H. Pink
Pink onderzoekt wat mensen werkelijk motiveert in hun werk, wat je kan helpen om te begrijpen hoe je het team kunt motiveren om op een hoger tempo te werken. - “Switch: How to Change Things When Change Is Hard” – Chip Heath & Dan Heath
Dit boek biedt strategieën om effectief veranderingen door te voeren in organisaties, inclusief hoe je anderen mee krijgt in je visie, zoals een snellere werksnelheid. - “The Speed of Trust” – Stephen M. R. Covey
Vertrouwen binnen een team is essentieel voor samenwerking en verandering. Covey legt uit hoe het opbouwen van vertrouwen kan leiden tot snellere en effectievere samenwerking. - “Smarter Faster Better: The Secrets of Being Productive in Life and Business” – Charles Duhigg
Dit boek gaat over hoe mensen en teams productiever kunnen worden, zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit of samenwerking. Het biedt inzichten in hoe je je eigen snelheid kunt optimaliseren en het team kunt inspireren hetzelfde te doen.